Vinnere og nominerte 2020

Nominerte og vinnere med juryens begrunnelse fra Filmest Salten 2020.

Animasjon

NOMINERT:

«Heisen»
«Rød liste»

VINNER: «Rød liste»

Årets beste animasjonsfilm tar opp et aktuelt tema som engasjerer mange ungdommer. Filmskaperne klarer å balansere informasjon og humor i sin film. Mange fine detaljer holder tilskuerens oppmerksomhet. Det krever mye planlegging og utholdenhet å lage animasjonsfilm. Juryen mener at årets vinnere lyktes godt i dette og leverer et godt resultat på alle områder.

Dokumentar

NOMINERT:

«Alltid en utvei»
«Henrettelsen på Ljønesøya»
«Troy»
«Verdens beste jobb»

VINNER: «Alltid en utvei»

Årets beste dokumentar fronter et vanskelig, men svært viktig tema. Det er en sterk personlig historie som fortelles, noe som krever stor tillitt mellom protagonisten og filmskaperne. Den ferdige filmen balanserer alt dette på veldig overbevisende måte. I tillegg til det gode grepet om innholdet ønsker juryen å fremheve at filmen holder et høyt teknisk nivå. Foto, lyd og klippingen står i full stil med ambisjonsnivået.

Fiksjon

NOMINERT:

«En dag med Guttorm»
«Drømmen om Narnia»
«Fest»
«Jack the Slipper»
«Paradise on the Beach»
«Prestasjon»
«Woah»

VINNER: "En dag med Guttorm"

Komedie er en vanskelig sjanger. Det er ikke nok med en artig idé. Nei, her trenger man et godt manus, gode skuespillere og talent for å sy alt sammen i klippingen. Årets vinnerfilm treffer planken på alle områder. Filmskaperne tar utgangspunkt i skolehverdagen og overbeviser med sine observasjoner og den akkurat passe karikerte hovedfiguren. Juryen har kost seg og gratulerer!

Beste mannlige skuespiller

NOMINERT:

Jørgen,
«En dag med Guttorm»

Eirik Kristiansen,
«Woah»

Andreas Wold Gleinsvåg,
«Drømmen om Narnia»

Lukas B. Johansen,
«Ren søppel»

VINNER: Jørgen, «En dag med Guttorm»

Det å spille hovedrollen i en komedie er en vanskelig oppgave. Skuespilleren må holde seg i karakteren sin i hver scene. Det er ikke nok å bare levere teksten sin. Måten teksten formidles gjennom ord og skuespill, timingen, er det som avgjør om komedien treffer. Årets beste mannlige skuespiller overbeviser stort på alle områder. Han omfavner og fyller sin nok så tilspissede rollefigur på en fortreffelig måte og bidrar i stor grad til at filmen fungerer så bra den gjør.

Beste kvinnelige skuespiller

NOMINERT:

Ronja Silberg,
«Prestasjon»

Sofie Østbo,
«Festen»

Thilde,
«Øyne på meg»

Linnea,
«Slett det»

VINNER: Sofie Østbo, «Festen»

Årets beste kvinnelige skuespiller har hovedrollen i en intens film som begynner med en hyggelig fest og slutter i stor indre dramatikk. At filmens budskap treffer så godt er i stor grad takket være hennes gode skuespill. Skuespilleren har heller ingen dialog å støtte seg til. Hennes innlevelse i rollen og tilstedeværelse alene gjør at filmens slutt treffer tilskueren som en knyttneve i mellomgulvet.

Filmteknisk

VINNER: "Ren søppel"

Juryen ønsker å hedre en film som allerede i anslaget viser et teknisk nivå som hever den over de fleste av konkurrentene. Lyd, foto og klipp er av imponerende kvalitet. Gjennomtenkte kamerabevegelser, poengtert bruk av lyd og en montasje som gir filmen en god flyt, vitner om en ung filmskaper som har talent for filmens virkemidler. Et stort talent, vil juryen si, og håper at vår prisvinner fortsetter å leke seg med filmmediet i årene fremover.

Beste idé

NOMINERT:

"Woah"
"Heisen"
"En mokumentar"
"En dag med Guttorm"

VINNER: "En mokumentar"

De beste ideene ligger så ofte nærmere en man tror. Å ta utgangspunkt i livet i en skoleklasse for eksempel, når man skal lage film som et skoleprosjekt. Filmskaperne treffer veldig godt i sin beskrivelse av arketypene du finner i en skoleklasse. Ikke bare den egne, men skoleklasser i hele Norge og i alle land. Rett og slett en knakende god idé!

Miljøprisen

NOMINERT:

"Spis opp maten"
"Sum Nyheter " 
"Ren søppel"

VINNER: "Ren søppel"

Vinneren av årets miljøfilm setter fokus på et globalt problem.
Med et fint oppbygd manus, fine effekter, gode skuespiller prestasjoner og en original vri på handlingen, klarer filmen å få fram flere sider med forsøpling og overforbruk.

Folkets pris

VINNER: "Troy"


 

Premier Filmfest Salten