Vinnere og nominerte 2021

Nominerte og vinnere med juryens begrunnelse fra Filmest Salten 2021.

FIKSJON

NOMINERTE:

På frifot
Alt er lov i krig og kjærlighet
Dagen da alle forsvant
Ophelia
Nervepirrende
Madass
Vlogg
Bak fasaden

VINNER: Dagen da alle forsvant

Årets vinnerfilm trenger ikke dialog for å fortelle en spennende historie. Det kreative teamet bak filmen viser en imponerende kontroll over filmmediets virkemidler. Foto, filmklipp og skuespill er på høyt nivå. Musikken som er valgt bygger opp under den mystiske stemningen. Den ferdige filmen har en rytme og en spenningskurve som holder tilskueren på seteranden helt frem til siste øyeblikk. Juryen gratulerer med en velfortjent pris for beste fiksjonsfilm!

DOKUMENTAR

NOMINERTE:

Leite
Koffer må vi ha det sånn
Størst av alt er kjærligheten

VINNER: Størst av alt er Kjærligheten: 

Dokumentarfilmer kan fungere som tidskapsler. De kan fortelle en konkret historie som ligger langt tilbake i tid. Virkelig gode dokumentarfilmer løfter i tillegg frem en enkelthistorie til å si noe om et helt samfunn og en tidsepoke. Årets vinnerfilm gir rom til en historie som både er helt konkret og privat, men som samtidig har noe universelt ved seg. Filmskaperne finner gode bilder til å understøtte fortellingen, men velger helt rett i å la fortellerstemmen stå i fokus. En flott og rørende film synes juryen.

ANIMASJON

NOMINERTE:

Story of my life
Spøkelse på loftet
Black lives matter
Rhinestone eyes

VINNER: Black lives matter

Årets beste animasjonsfilm tar opp et aktuelt politisk tema som opptar mange. Det ligger et tydelig budskap i filmen og tilskueren føler et ekte engasjement. Det som imponerer juryen mest, er at filmskaperen har en veldig tydelig kunstnerisk idé og at hun klarer å omsette denne idéen på en overbevisende måte. Vi ser et tydelig formspråk og et bevist valg av virkemidler. Engasjement møter ekte talent i årets vinnerfilm!

BESTE KVINNELIGE SKUESPILLER

NOMINERTE:

Amalie Nygård Henriksen,
Dagen da alle forvant

Marte Knutsdotter Berre,
Alt er lov i krig og kjærlighet

Berit-Pernille Mathisen, Dødsgravid

VINNER: Amalie Nygård Henriksen,
Dagen da alle forvant

Årets beste kvinnelige skuespiller har ingen enkel oppgave. Som eneste protagonist, og uten dialog å kunne støtte seg til, får hun en stor del av ansvaret for at filmen hun er med i skal fenge publikumet. Dette ansvaret mestrer årets vinner på en fortreffelig måte. Karakteren hun spiller beveger seg i en realistisk verden, men det hun opplever blir bare mer og mer skremmende. Denne utviklingen formidler hun på en overbevisende måte. Hennes bidrag er helt avgjørende for at filmen treffer publikumet slik filmskaperne ønsker det.

BESTE MANNLIGE SKUESPILLER

NOMINERTE:

Sinan Özdemir, Vlogg

Benjamin Solbakk, På frifot

Sivert Gustavsen-Kvarum, Nervepirrende

VINNER: Sinan Özdemir , Vlogg

Det å spille hovedrolle i en komedie er en vanskelig oppgave. Oppgaven blir ikke enklere når hele historien kretser rundt én karakter og skuespillerprestasjonen avgjør om filmen lykkes eller om fortellingen faller flat. Årets vinner går all in når han spiller filmens eksentriske hovedkarakter. Han byr på seg selv og er uten tvil filmens suksessfaktor. Juryen lot seg sjarmere og koste seg med konkurransens herligste type.

BESTE FOTO OG ØYEBLIKK

VINNER: Bak fasaden

I år ønsker juryen å sette søkelys på dem som har æren for at vi kan se film på et lerret eller på en skjerm. Filmens fotograf. Spesielt én film i konkurransen har imponert juryen med utmerket foto. Det vises av fotografen har talent for riktig bruk av bildeutsnitt og virkemidler. Det er bruk av dronefoto i filmen, men dette brukes bevisst og bare for å understøtte historien som skal fortelles. Filmen får ekstrapoeng for konkurransens beste enkeltklipp. Vi sier bare mikrobølgeovn!

JURYENS FAGPRIS

VINNER: På frifot

Juryen ønsker å fremheve en film som viser et imponerende godt grep om alle de sentrale virkemidlene en filmskaper må beherske. Regi, lyssetting, foto og filmklipp er av høy kvalitet. Filmen forteller en klassisk spenningshistorie. Ved siden av riktig bruk av lys er det spesielt viktig å gi tilskueren en god forståelse av rommet fortellingen utspiller seg i. For at spenningen kan bygges opp må filmskaperen sørge for at vi aldri mister oversikten over hvor protagonisten og trusselen er plassert. Dette løses mesterlig i denne filmen.

MILJØPRISEN

NOMINERTE:

Snø mellom tærne
Plasta Bolognese
Dyrene redder verden litt

VINNER: Plasta Bolognese

Vinneren av årets miljøfilm setter fokus på et globalt problem på en kreativ og original måte.  Filmen har en god nerve og gir en god bevisstgjøring av plastproblemet. Gode skuespillerprestasjoner er også med på å forsterke budskapet.

FOLKETS PRIS

VINNER: Størst av alt er Kjærligheten

Årets vinner av Folkets Pris tar i bruk dokumentarsjangeren på minneverdig vis. Med skuespill og gode filmfortellerteknikker drar filmskaperne oss med inn i den sanne historien som formidles. En rørende film om det mange karakteriserer som det sterkeste i oss.