Vinnere og nominerte 2018

Kategori, nominerte, vinnerfilm og begrunnelser

Fiksjon

NOMINERTE:

Følelsen

Bøsta

Elise

Lille speil på veggen der

Kem bryr sæ

VINNER: "Følelsen"

Årets vinnerfilm leder tilskueren på villspor og skaper en sitrende spenning som suverent løses opp ved slutten. Juryen ble imponert over hvor gjennomtenkt og målrettet filmskaperne har brukt foto, klipping og lyd for å oppnå denne effekten. Juryen håper at denne prisen gir mersmak og oppfordrer vinnerne til å fortsette å leke seg med filmmediet!

Dokumentar

NOMINERTE:

Parkour

Mildred

8/6 – 1945

VINNER: 8/6-1945

Gode dokumentarfilmer kan fungere som tidskapsler. De kan fortelle en konkret historie som ligger langt tilbake i tid. Virkelig gode dokumentarfilmer løfter en enkelthistorie til å si noe om et helt samfunn og en tidsepoke.  Årets vinnerfilm klarer dette ved å fortelle en privat, nesten intim historie fra tiden rett etter krigen i Norge. Juryen vil takke filmskaperne at de forteller denne historien og håper at mange flere lar seg berøre av den.

Animasjon

NOMINERTE:

«Island encontour» Hunstad

«Søppelhagen» Saltvern

VINNER: «Søppelhagen»

En håndlaget animasjonsfilm med mye mørk humor har gledet juryen i år. Mye arbeid, planlegging og kjærlighet kreves av filmskaperne for å få det til. I tillegg har de vært teknisk dyktige til å omsette alt til en overbevisende kortfilm. Juryen lar seg imponere og gratulerer med utført arbeid!

Kvinnelig skuespiller

NOMINERTE:

Ingerida Kantojærvi «Selektiv narkolepsi»

Maria Nikoline Klette «Jenta som ikke ville resirkulere»

Kaja Halvorsen «Lille speil på veggen der»

Sara  Alvestad Forfang «Elise»

VINNER: Kaja Halvorsen «Lille speil på veggen der»

I en film som handler om den nagende tvilen ikke å være så perfekt som alle andre er årets beste kvinnelige skuespiller veldig dyktig i å formidle sin karakters usikkerhet. Det er en vanskelig rolle som fylles modig og suverent. Vår vinner gjør et stort bidrag til at filmen fungerer så bra som den gjør, og viser oss voksne hvordan ungdommer føler presset på seg.

Mannlig
skuespiller

NOMINERTE:

Kasper Holgersen «Kem bryr seg»

Gustav Jørgensen «Den nye gutten»

Herman Munkvik «Bøsta»

Oriel Steffen Rosland «Karma»

VINNER: Herman Munkvik (Bøsta)

Årets beste mannlige skuespiller har ingen dialog å støtte seg til i formidlingen av sin rolle. Filmen hopper i tillegg i tid, slik at det ligger mye ansvar på en skuespiller i å formidle karakterens følelser til oss som ser filmen. Juryen mener at vinneren gjør en strålende jobb i dette og løfter den ferdige filmen frem ved sin tilstedeværelse.

Fagpris Søppelhagen

Stopp-motion animasjon er en kunst som krever en stor grad av planlegging, nøyaktighet og ikke minst utholdenhet. Man kan ikke jukse og ta snarveier. Teknisk kompetanse og kreativitet må også gå hånd i hånd. I år er det en slik film som har imponert juryen mest. Fra planlegging til redigering viser filmskaperne en sikker hånd om virkemidlene. Og resultatet er en underholdende og fortjent vinner av fagprisen i 2018.Miljøprisen

NOMINERTE:

«Karma»

«Sea the trash»

«Den magiske portalen»
«Hvordan kvitte seg med eksen på 1,2 og 3»

VINNER: «Den magiske portalen»

Vinnerne av årets miljøfilm tar gjenvinning og sirkulær økonomi på korner. De har tatt i bruk gode filmtekniske effekter med en artig vri for å vise at avfall er råstoff til nye produkter. Dette er noe vi i juryen applauderer, og som er helt i Iris-ånd.
Filmen tar oss rett inn i «det grønne skifte» der fokus på avfall og ikke minst minimering av restavfall står sentralt.

Folkets pris

Topp fem:

8/6 – 1945

Lille speil på veggen der

Melkebandittene

Love is love

Busted

VINNER: Melkebandittene

 

Vandreprisen Steigenskolen

Vinnerskolen var enormt godt forberedte, hadde tenkt ut tydelige idéer allerede før vi kom, og viste stort engasjement og skaperglede. Etter workshopen gledet vi oss til å se filmene deres.