Vinnere og nominerte 2016

Kategori, nominerte, vinnerfilm og begrunnelser

 

Vinnerfilm

Øvrige nominerte

Juryens Begrunnelse

Fiksjon

Shoplift

Anna Konda

Små marginer

Skjulte sannheter

Det er så vanskelig

The Underdog

 

 Det å rope slutten av en historie helt i begynnelsen av en film er et skummelt grep. Det skal en god forståelse av filmmediet og dramaturgi til for å klare å opprettholde spenningen helt til slutt. Med årets beste fiksjonsfilm klarer filmskaperne dette kunststykket på utmerket vis. Juryen lot seg overbevise av både kamera- og musikkbruk. Tar vi med et godt manus og glimrende skuespillerprestasjoner har vi en klar vinner!
Årets beste fiksjonsfilm er” Shoplift”.

 

Dokumentar

Historiens stilutvikling

 Stoppa du
Marenos historie
Barnas kamp
 Deres side av saken

En mammas historie

Blant mange gode dokumentarer i årets konkurranse var det én som skilte seg ut. Filmen følger en forholdsvis enkel idé og setter den teknisk og kunstnerisk svært overbevisende ut i livet. Juryen lot seg overbevise av humoren og et sluttpoeng som sitter som et skudd!
Årets beste film i kategorien dokumentar er ”Historiens stilutvikling”.

 

Animasjon

Uvenner

If I bite

Skogen

Samsara

Årets vinnerfilm er en klassisk Buddy-Movie hvor to vidt forskjellige karakterer til slutt uunngåelig finner ut av at de utfyller hverandre og best jobber i lag! Animasjonen er god og teknisk presist gjennomført. Det er en god flyt i fortellingen og blandingen av drama og komedie er akkurat riktig. En sjarmerende og verdig vinner!
Årets beste animasjonsfilm er ”Uvenner”.

 

Mannlig

Skuespiller

Per Fredrik Holand

Aksel Gjertveit

Vaitian Marianayagam

«Shoplift»

 

 

Alexander E. Solbakken-

«Skjulte sannheter»
Alexander Jakobsen

“Payback”
Elias Meyer.

“The Story of Tor-Ove”

Gode og troverdige skuespillerprestasjoner er ofte ryggraden i en film. Jo mer tilspisset og fiktiv filmhandlingen er, jo mer krevende blir det å levere en naturlig rolletolkning. Av og til er det vankelig å trekke frem bare én skuespiller når helheten er vellykket. I år ønsker juryen derfor å hedre en ensembleprestasjon som i stor grad har bidratt til å løfte sluttproduktet.
Pris for årets mannlige skuespiller går til guttene i ”Shoplift”.

 

 

 

Kvinnelig

skuespiller

Irja Storteig

«Push Play»

 

Jenni Eivik Simonsen

«Anna Konda»

Synnøve Bardal og Julianne Ø. Veinan «Historiens stilutvikling»

Sofie Bjørkan

«Falsk»

 

Årets beste kvinnelige skuespiller har møtt utfordringen å måtte bære en dramatisk fortelling uten å kunne støtte seg på mye dialog. Dette løste hun utmerket. Filmen formidler presset som mange føler på seg å måtte passe inn i et kult miljø og hvilken pris man kanskje må betale for det. At filmen lykkes i å få frem dette budskapet er mye å takke årets vinner.
Beste kvinnelige skuespiller i år er Irja Storteig i ”Push Play”.

 

Miljøpris

Ta ansvar

Din indre forsøpler
Små endringer

Happy Metal

 

Vinneren har ved bruk av gode filmtekniske virkemidler satt søkelys på et av våre største miljøproblemer. Filmen er fremragende laget med gode overganger. Musikkvalget er med på å forsterke budskapet og gjøre filmen helhetlig.

Å ta vare på avfallet, og ikke minst miljøet, handler om å ta ansvar for neste generasjon.  Det er det denne filmen handler om. Et gjennomført helhetlig produkt som kan få opp øynene på noen og enhver.

Da skjønner alle at året miljøfilm er «ta ansvar».

Fagpris

 

 

 

Shoplift

 

 

 

Det å skape nervepirrende spenning er en av de høyere kunstene en filmskaper må lære seg å mestre. Årets fagpris går til en film der filmskaperne viser at de klarer å skape «suspense» på mesterlig vis. Dramaturgien, kameraarbeidet, klipping og musikkbruk går opp i en helhet som nesten er en Hitchcock verdig. Juryen håper at vinnerne fortsetter å leke seg med filmmediet og gleder seg til å se mer! Juryens fagpris går til ”Shoplift”.

Hederlig omtale

En mammas historie

Årets dokumentarfilmkonkurranse har vært veldig sterk. Juryen ønsker å gi hederlig omtale til en film som omhandler et vanskelig tema som krever fingerspissfølelse av filmskaperne. Intervjuet og de illustrerende filmscenene er faglig dyktig og empatisk omsatt.
Juryen ønsker å gi hederlig omtale til ”En mammas historie”.

Vandrepris

Hunstad Ungdomsskole

Vandreprisen går i år til en skole som har levert solide og originale filmer innenfor dokumentar, miljø og animasjonskategorien. Det er helt tydelig at det satses på film på denne skolen. Vandreprisen går til en skole der også lærerne har lagt til rette for et bra opplegg rundt gjennomføringen av Filmfest Salten, og i forhold til å bidra til fortellerglede, og motivere filmskaperne. Vandreprisen 2016 går til Hunstad ungdomsskole.