Historien om filmfesten

Etter å ha vært på Amandus-festivalen på Lillehammer i 2004, vokser idéen om en filmfest for ungdom i Bodø fram.

Hovedidéen er at 10. trinns-elevene skal få et møte med filmskaper, lage film, se film og møte involverte i filmen i etterkant. Målet er at det skal være så lokalt forankret som mulig, at det skal ha forankring til Nord-Norge. Til slutt skal prosjektet avsluttes med filmfest og prisutdeling i Bodø Spektrum.

Etter fem år med Filmfest Bodø, i regi av DKS Bodø Kommune, ble Salten Kultursamarbeid medarrangør og vi ble Filmfest Salten. Filmfesten har vokst og utviklet seg for hvert år, men hele tiden har vi hatt samme enkle mål: å få ungdom i Salten til å lage film. For å få til det, har de fått møte filmskapere som har tatt elevene på alvor. Filmskapere som har inspirert elevene med et glødende engasjement, og som har fått føle engasjementet fra inspirerte elever i prosessen med å lage film. Den kanskje største gleden for oss oppi alt dette, er å se ansiktene på elevene når de har kommet inn i Bodø Spektrum for å overvære selve filmfesten, med rød løper, ”champagne”, kjendiser og artister. Alt dette for å gjøre stas på elevene og det arbeidet de har lagt ned i prosjektet med å lage film, og sist men ikke minst: for at elevene skal gjøre stas på seg selv.

I tillegg startet vi Barents Youth Film Festival i 2010, som er en workshop der profesjonelle fimskapere fra flere land veileder ungdommer fra de samme landene, og resultatet blir vist under Filmfest Salten. Den internasjonale workshopen har hatt deltakere fra Russland, Island, Sverige, Danmark, Finland og Norge.

Vi har utviklet oss, ja, men målet er fortsatt det samme: få elevene til å fortelle den gode historien og lage god film!

For å kunne gjennomføre alt dette, har vi hatt gode og trofaste samarbeidspartnere. Samarbeidspartnere som sammen med oss har utviklet prosjektet til dét det er i dag: Per Sundnes, Arve Svendsen, Terje Alvestrand, Lydteamet A/S, Fram Kino og Bodø Spektrum har vært med helt fra starten, sammen med våre faste jurymedlemmer. I tillegg må vi nevne Bodø kommune, Nordland Fylkeskommune, kommunene i Salten og Iris.

Filmer og involverte i tidligere filmfester:

2019: "Harajuku", Eirik Svensson (regi)

2018: "Hva vil folk si?"

2017: "Kongens Nei", Jan Petter Dickmann (executive produsent) og Arthur Hakkalahti Eilertsen.

2016: "Pøbler", Kari Anne Moe (Regi) og Kelly Cathrin Haugan.

2015: "Kyss meg for fan i helvete", Stian Kristiansen (Regi), Eili Harboe og Øyvind Larsen Runestad.

2014: "Natt til 17", med skuespillere og regissør.

2012: "Into the white", Morten Faldaas

2011: "Kongen av Bastøy", Markus Brustad

2010: "Vegas", Jørgen Hausberg Nilsen

2009: "Død snø", Stig Frode Henriksen og Evy Kasseth Røsten

2008: "Kautokeino-opprøret"

2007: "Kill Buljo", Stig Frode Henriksen

2006: "Pittbull Terje", Arild Frölich

2005: "Alt for Egil", Tore Rygh